A szakirodalom foglalkozik a grépfrút mag kivonat alkalmazásának lehetőségeivel és sokoldalú felhasználhatóságával.
Sokféle módon és számtalan probléma megoldására használja a gyógyászat a grépfrút mag kivonatát.
A grépfrút története és eredete
Jelenlegi ismereteink szerint alig 300 éve fedezték fel a grépfrútot, melynek latin neve CITRUS PARADISI, vagy CITRUS GRANDIS. Magyar neve citrancs, ami talán arra utal, hogy a citrom és a narancs keresztezéséből született. De botanikai eredete a pomelo és a narancs házasítását igazolja.
Kesernyés íze miatt kevesen fogyasztják hasonló módon, mint a narancsot vagy a mandarint, pedig kiváló C-vitamin forrás, ezen kívül karotinoidokban és szerves savakban is igen gazdag. Az élelmiszeripar is sokféle módon dolgozza fel, lekvár szörp és üdítő ital is készül belőle. Az itt keletkezett maradványokból takarmányt állítanak elő.
A grépfrút mag kivonat születése
A grépfrút élelmiszeripari feldolgozása után megmarad anyagok állati takarmányozás céljára kiválóak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tapasztalat, hogy a grépfrút tartalmú takarmánnyal etetett állatoknál sokkal ritkábban fordultak elő fertőzések, mint azoknál az állatoknál, melyek nem kaptak ilyen takarmányt. Ezek a gyakorlati tapasztalatok indították el azokat a kutatásokat, melyek a grépfrút mag és pulp hatóanyagtartalmát és az élő szervezetre való hatását vizsgálták. Ezen kutatások és vizsgálatok nyomán keletkezett a GSE, a grépfrút seed extract, amely ma előkelő helyet foglal el a táplálék kiegészítők között. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja a kozmetikumok stabilitásának természetes segítőjeként és a bőrvédelmének fokozásának érdekében A grépfrútmag kivonata erős antimikrobiális hatású.
A grépfrút mag kivonat antioxidáns hatása
A grépfrút oxidatív károsodásokat kivédő hatása elsősorban annak polifenol, illetve E-vitamin-tartalmára vezethető vissza. Kísérletek igazolják a kivonat sugárzás okozta oxidatív stressz elleni védő hatását.
Az antimikrobiális hatást bizonyító vizsgálati eredmények:
Az in vitro vizsgálatok bizonyították a feltevéseket, miszerint számos vírus, baktérium és gomba elpusztításában hatékonyan működik a GSE.
Egy tanulmányban arról olvashatunk, hogy az eddigi vizsgálatok közel 800 baktérium, több mint 90 gomba ellen találták hatásosnak a grépfrút mag kivonatot. *
A kozmetikumokban alkalmazott grépfrútmag kivonat több bőrprobléma kezelésénél igazolta a baktericid, virucid és fungicid hatást. Látványos javulás tapasztalható az aknés és más gyulladásra hajlamos bőrök állapotában. Az ajak herpesz kezelésénél is kitűnő eredmények, gyors gyógyulás tapasztalható. A kozmetikai gyakorlatban, a tisztítás után alkalmazott fertőtlenítő egyik alkotóelemeként is kitűnőre vizsgázott.
És elérkeztünk a kézfertőtlenítéshez. Ma, amikor a kéz fertőtlenítése a hétköznapi ember számára is sokkal fontosabb, mint eddig bármikor, jelentős szerepet kapnak a természetben található, fertőtlenítő hatású növényi kivonatok. Így a grépfrút mag kivonat is! Óriási előnye, hogy már az erősen szárító hatású etilalkohol kis koncentrációban történő alkalmazásával, illóolajokkal és hidratáló glicerinnel történő kombinálásával, a bőrt védő, fertőtlenítő hatású szer állítható elő.
Ez a BakterGuard születésének története.
* Heggers JP, Cottingham J, Gusman J, Reagor L, McCoy L, Carino E. et al. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity. J Altern Complement Med 2002;8:333-40.